Koolhydraten zijn voedingstoffen die energie leveren aan het lichaam, net als eiwitten en vetten. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappelen en peulvruchten.
Gezonde keuze zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpast, zilvervliesrijst en peulvruchten.
Koolhydraten worden ook wel suikers of sachariden genoemd. De naam koolhydraten verwijst naar de combinatie van koolstof en water (hydraten). Hydro is de Oudgriekse naam voor water.
Een belangrijke verdeling is die tussen verteerbare en onverteerbare koolhydraten. In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten kan het lichaam opnemen en gebruiken als energiebron. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze kan het lichaam niet opnemen. Ze vormen dus geen energiebron, maar ze zijn wel erg belangrijk voor de functie van de darmen.