Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgen bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig.
Waar zitten gluten in?
Granen die veel gluten bevatten:
- Tarwe
- Rogge
- Gerst
Granen met weinig gluten:
- Rijst
- Mais
- Teff
De volgende producten zijn glutenvrij:
(mits ze niet in aanraking zijn geweest met glutenbevattende granen)
- Wilde rijst
- Boekweit
- Quinoa
- Amaranth
- Sojabonen
- Zonnebloempitten
- Haver
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous.
Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt. Daarom bevatten veel soepen, sauzen, vleeswaren, vla, zelfs drop en andere producten -waarin je het niet verwacht- gluten.