Skip to content
Menu

Veelgestelde vragen

Welke ingrediënten bevatten brood? 
Gewoon brood is samengesteld uit tarwebloem of volkoren tarwemeel, gist, broodzout, water en eventueel plantaardig broodverbetermiddel. 
Andere grondstoffen, die in brood verwerkt kunnen zijn: Granen als haver, rogge, mais en gerst, oliehoudende zaden als gierst, sesamzaad, zonnepitten en lijnzaad, soja, noten en vruchten.

Wat is het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem? 
Voor de bereiding van ‘volkorenmeel’ wordt de hele tarwekorrel gebruikt. Volkorenmeel bevat fijngemalen kiemen en zemelen en is daardoor bruin. In ‘meel’ zijn de kiemen en zemelen gedeeltelijk uitgezeefd. Bij ‘bloem’ wordt alleen het binnenste van de korrel gebruikt, de kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd. 

Wat is een meelverbeteraar? 
Een meelverbeteraar is een hulpstof waarmee de molenaar de eigenschappen van de meel verbetert of op constante kwaliteit brengt. Warenwettelijk zijn ascorbinezuur (vitamine C), moutmeel en enzymen in beperkte hoeveelheden toegestaan. 

Wat is broodzout? 
Wij gebruiken alleen Broodzout bestaat uit natriumchloride (gewoon keukenzout), waaraan jodium is toegevoegd. Door jodiumtekort kunnen onder meer schildklierafwijkingen ontstaan. Om jodiumtekort te voorkomen, stelde de Voedingsraad daarom in 1968, via het Broodbesluit, de jodering van broodzout verplicht. Het is verplicht om op brood maximaal 1,8% broodzout toe te voegen. Wij voegen 1,5% toe, dat is per broodsneetje circa 0,008 gram. op een kadetje is dit niet meer dan circa 0,004 gram en een krentenbol circa 0,0018 gram.

Wat zijn broodverbetermiddelen? 
Onze broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen, die het brood langer vers houden en/of lekkerder maken. Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit vetten, suikers, emulgatoren en enzymen. Er zijn ook broodverbetermiddelen op natuurlijke basis welke wij onder andere gebruiken. Deze bestaan uit een mengsel van tarwegluten, (melkproducten*), dextrose, sojacithine en enzymen.

Bevat brood conserveermiddelen? 
Nee, conserveermiddelen zijn in gewoon dagvers brood warenwettelijk niet toegestaan. In houdbare broodsoorten, zoals roggebrood, zijn conserveermiddelen wel toegestaan. Dit moet op de verpakking worden vermeld. Een conserveermiddel is een stof, die een snelle bederf van een voedingsmiddel tegengaat en zo de houdbaarheid verlengt. 

Bevat brood geur-, kleur- en smaakstoffen? 
Nee, in gewone broodsoorten zijn kleur- en smaakstoffen niet toegestaan. Een uitzondering hierop vormen vruchtenbrood. Vruchtenbroodsoorten kunnen kleur- en smaakstoffen bevatten. Alleen suikerbrood mag broodverbetermiddel met smaakstoffen bevatten. Geur-, kleur-, en smaakstoffen, emulgatoren en conserveermiddelen hebben allemaal een E-nummer. Deze stoffen zijn in vastgestelde hoeveelheden door de EU veilig bevonden voor het gebruik in levensmiddelen. 

Wat zijn gluten? 
Gluten zijn tarwe-eiwitten. Gluten zorgen voor de luchtige structuur van brood. In gluten komt een stofje voor, gliadine, waarvoor sommige mensen overgevoelig zijn. Deze overgevoeligheid wordt ‘gluten-intolerantie’ of ‘coeliakie’ genoemd en veroorzaakt een darmaandoening. Gluten-intolerantie openbaart zich meestal bij kleine kinderen, die overgaan tot het eten van pap of brood van tarwebloem. De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Dit is erg moeilijk te realiseren, omdat in allerlei voedingsmiddelen tarwebloem is verwerkt. In plaats van gewoon brood kan glutenvrij brood worden gegeten. 

Bevat brood suiker? 
Brood bevat suiker. De suiker is ten dele afkomstig van het verwerkte graan. In broodverbetermiddelen kan dextrose (enkelvoudig suiker) voorkomen. Vruchtenbroodsoorten bevatten zo’n 10% suiker, afkomstig van de vruchten in het brood. 

Welke voedingsstoffen bevat brood? 
De voedingsstoffen die in brood voortkomen, zijn: vet, eiwit, koolhydraten, voedingsvezel, vitamines, mineralen en spoorelementen. Graanproducten zijn de belangrijkste leveranciers van koolhydraten (met name complexe koolhydraten en voedingsvezel) in het dagelijkse voedingspakket. Naast koolhydraten leveren graanproducten ook een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse consumptie van eiwit, vitaminen en mineralen. 

Hoeveel vet zit er in brood? 
Brood bevat circa 0,002 gram vet. Vijf sneden brood leveren circa 3% van de dagelijkse vetconsumptie. In ons brood wordt enkel plantaardige vet (kokos-, palmpit-, of soja-olie) in brood toegepast!
Het graan in brood bevat van nature plantaardig vet.

Welke vitamines bevat brood? 
Brood is een belangrijk leverancier van B-vitamines, met name B1 en B6. Vitamines komen hoofdzakelijk voor in de zemelen en de kiem van de graankorrel. Volkorenbrood bevat daarom meer vitamines dan witbrood. 

Wat zijn voedingsvezels? 
Voedingsvezel is een verzamelnaam voor onverteerbare, plantaardige deeltjes, die geen calorieën leveren. Vezels zorgen voor een betere spijsvertering, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Voedingsvezels leveren een positieve bijdrage aan het voorkomen van welvaartsziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, darmkanker en problemen met de stoelgang. 

Welke mineralen bevat brood? 
Mineralen komen van nature in voedingsmiddelen voor. Het lichaam heeft er kleine hoeveelheden van nodig voor allerlei stofwisselingsprocessen. Brood is een belangrijke leverancier van calcium. De bakker voegt het grootste deel van natrium toe in de vorm van zout. 

Wat is het belangrijkste verschil tussen volkoren- en niet-volkorenproducten? 
In granen zit het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel in de buitenste laag van de korrel; de zemel. Naarmate het graan meer wordt geraffineerd door slijpen, pellen of zeven, wordt ook meer van de buitenste laag van de korrel verwijderd. Hoe ‘bruiner’ het graanproduct, des te meer vitamines, mineralen en voedingsvezel het bevat. 

Is volkorenbrood gezonder dan witbrood? 
Brood is een belangrijk leverancier van B-vitamines (met name B1 en B6), ijzer en calcium. Wit- en volkorenbrood bevatten veel van deze waardevolle voedingsstoffen. Volkorenbrood bevat meer voedingsvezel dan witbrood. Daarom is witbrood ‘gezond’ en volkorenbrood ‘gezonder’. 

Word je dik van brood? 
Nee, brood is op zichzelf geen dikmaker. Het hangt er wel van af hoeveel brood en vooral welk beleg er wordt gegeten.
Klik hier voor informatie over “Is brood een dikmaker?”

Essentiële vetzuren 
De hersenen hebben, om goed te kunnen functioneren, een mengsel nodig van koolhydraten en essentiële vetzuren (EFA’s) zoals Omega 3 en Omega 6, plus vitamines en water. Het moderne dieet bevat veel onverzadigde olieën die in de hersenen de rol overnemen van die EFA’s, zonder ons brein echter de nodige ‘voeding’ te geven. Daardoor wordt de productie van aminozuren afgeremd, en die zijn belangrijk voor onze psychologische gezondheid. 

Aminozuren 
Een van die aminozuren, tryptofaan, is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van serotonine en die dirigeert onze gevoelens van tevredenheid of angst en speelt een rol in het beteugelen van depressies, aldus onderzoekers.

Hoe donkerder het brood hoe gezonder?